torsdag 31 januari 2008

Smörboll, bastu och en extravagant Far...

Vi har en underbar, fantastisk och omtänksam Far och Gud, som vill vara med oss i allt, och visa oss vem han verkligen är, låta oss få upptäcka vilken sann Far vi har i honom, med allt vad det innebär av faderlig omtanke och gränslös kärlek och omsorg. Han är exakt den PAPPA vi alltid har drömt om, och som våra hjärtan ropar efter. Det finns absolut ingen begränsning i honom, när det handlar om att uttrycka kärlek, och han kan och vill vara extravagant också i att ge oss det våra hjärtan längtar efter, och det behöver inte alltid vara av "nyttoart" s a s. Han ser till hela oss, har verkligen koll på helheten ande, själ och kropp, och precis som en fungerande pappa på jorden, som ibland uttrycker sin kärlek och omtanke genom konkreta presenter, precis så är också vår himmelske Far!
Han älskar att överraska oss...genom olika uttryck, och på olika sätt, och han längtar efter att se vår glädje, häpnad och överraskade min!

Vår himmelske Far, är inte en...G u d långt borta, utan en Far, en Gud, som är nära, och VILL vara nära, och han är så MÄNSKLIG...han är en pappa, som vi kan förstå oss på, och relatera till...i första hand som dom barn vi är till honom. Jag har börjat göra det på ett sätt, som jag aldrig trodde var möjligt. Med en ganska trasig pappabild i bagaget, på grund av en tråkig barndom, så fick jag aldrig uppleva en sund och frisk pappa-dotter relation, och har haft jätteproblem att förstå begreppet "villkorslös kärlek". Men min himmelske Far har på så många sätt börjat bli den pappa för mig som börjat visa mig vad bgreppet KÄRLEK betyder. Han har KOMPENSERAT mig, och fortsätter att kompensera mig på så många områden i mitt liv. Han är en helt fantastisk Far och Gud!

Jag skulle kunna berätta många episoder, där jag upplevt hans speciella närvaro, och ENGAGEMANG i mig, över mig, och jag har känt hans känslor och hjärtelag...i tider av stor smärta, gråt och jobbigheter, och det är erfarenheter, som har hjälpt till att rasera lögnens tankebyggnader, och om vem han verkligen är, vem jag är...för honom. Vem Jesus är.
Han har en bit kvar, jag är ännu inte helad och upprättad, men jag är på väg att bli det, i hans kraft, i hans vård, och jag är så innerligt tacksam för att ha en Far som vår Gud, som mer och mer börjat bli min varma FAMN, och min alltid mycket närvarande PAPPA, i ur och skur!

Jag skulle vilja berätta om en händelse jag fick vara med om för 2 somrar sedan, som etsat sig in i mitt hjärta om något, och det var en erfarenhet av Gud som min EXTRAVAGANTE Far!

Jag har mina rötter i den tornedalska myllan, där jag tillbringade mina barndoms somrar i sommarstugan som ligger några mil från Kiruna, där jag växte upp...
Den lilla byn, där tornedalsfinskan klingade högre än svenskan, där arbetshästarna sprang lösa i byn, och kossorna ännu betade i sina hagar. En plats av midnattssol... en plats av smörboll, och midsommarblomster på somrarna som pryder ängarna, och där en äkta finsk bastu på varje gårdsplan ståtar lika självklart som att solen på den breddgraden aldrig går ner om sommaren...och att myggen aldrig sover ;-)

Alla smörbolls-midsommarblomster minnen, bastuminnen, den rena och friska doften av myrar, som tränger igenom luften, det är minnen jag burit med mig från somrarna där uppe, som funnits kvar genom åren.
Jag älskar smörboll över alla blommor, och suckar mot min man, att kanske kanske skulle han kunna bygga en bastu, eller att vi köper en...en vedeldad finsk förstås. Inget annat duger.

Iallafall...min längtan efter att få uppleva synen av smörboll och midsommarblomster i midsommartid blev speciellt stark för mig för 2 somrar sen. Jag ville till Marsfjällen så starkt, där vi semestrat förut, och fått uppleva så otroligt vackra vyer just vid den tiden.
Längtan växte...och i början på sommaren, så satte jag mig ute på altanen en varm och skön morgon, och började pratade med min himmelske Far om min längtan... Trevande började jag, men kände mer och mer hur tron steg i mig, och började lägga ut mer detaljerat en ev. resa, som då bara kunde bli fråga om en helgtripp, eftersom jag jobbade den tiden. Jag började i det lilla, med att lägga fram det jag läst mig till på nätet, om billigt rum, eller en mkt billig stuga, och kalkylerade i kronor och ören, men jag fick ingen frid...kände ett slags vemod i mig och förstämning mitt i allt, och jag blev lite fundersam. Det kändes plötsligt inte alls bra.
Tankarna om vad jag verkligen önskade mig, kom plötsligt. Och jag bad att "det skulle ju vara jätteskönt med en stuga med BASTU, men det blir ju så dyrt Pappa...!". Det skulle dra i väg kostnaderna alldeles för mycket, tyckte jag, så jag avbröt mig...
Plötsligt känner jag klart och tydligt hur Pappa bara säger till mig lite uppfordrande, oändligt stilla, men bestämt. "Men... du vill ju ha bastu?" Ville och ville..., jag hajade till rejält. Hörde jag rätt? Frågade han MIG, vad jag VILLE HA...EGENTLIGEN? JO, det verkade så! "JOO, sa jag fylld av glädje och förvåning, det vet du att jag vill!!! "JA MEN TA DET DÅ...JAG DIN PAPPA OCH GUD BETALAR!"
Jag började skratta...det var helt otroligt! Pappa BJÖD mig att TA I, och inte tänka snålt och litet här. Jag fick ett ord..."extravagant Far" Jag jublade, och prisade Pappa en bra stund där på altan, och kunde knappt bärga mig, tills min käre gubbe kommit hem från jobbet, så jag fick BERÄTTA!

Den stunden på altan blev till ett minne jag nog alltid kommer bära med mig genom livet. Hade inte berättat för Janne om min längtan efter fjällen, utan bad Pappa bekräfta hans tilltal, genom att lägga samma längtan i honom.
Han kom hem, och jag började berätta om mitt samtal med Pappa...jo, han hade också fått den längtan i sig, att få fara iväg precis den tiden jag ville. Han hade känt precis som jag!
Jag fick en sån härlig bekräftelse, och glada och tacksamma till Herren, beställde vi en resa, och bokade den lyxigaste stugan som fanns, och den min vän, hade en härlig bastu!

Den helgen var underbar! Vädret hade precis slagit om från kyla, och regn, till det mest ljuvliga väder, där solen flödade över oss hela helgen. Smörbollarna hade precis slagit ut i blom, och utsikten över Kultsjön från stugfönstret var bedövande vacker. Stunden där på kalfjället på lördagsförmiddagen i Stekenjokk, finns kvar som ett stark minne. Lukten av svag myr, och ren ren luft!,...den som upplevt fjällen vet vad jag pratar om!
Det är en naturupplevelse som slår det mesta.
Kvällen avslutades med en god middag, och ett gott vin till! En skööön bastu innan sängdags blev det naturligtvis! Hade lite problem med att ställa in rätt värme, för det var ingen finsk vedbastu det här, men lyckades till slut få upp en ganska behaglig värme ändå. Det kändes så lyxigt alltihopa, och vi kände oss som KUNGAR, oändligt omhändertagna av Konungars Konung!
Mitt i allt detta så var det mest underbara det, att vi visste båda två, att det här var en resa i vår egen himmelske Fars regi, och det gjorde den till en alldeles speciell upplevelse. Atmosfären var MÄTTAD med hans närvaro...Faderns underbara närvaro. Han VILLE bjuda oss på något SÄRSKILT den helgen. Han visste att jag gått och längtat så länge...han ville glädja mig speciellt i det här, och ge mig den här underbara presenten!
Den generositet som han gav oss ett prov på genom den här upplevelsen, fick mig att förstå ännu en liten bit av hur god han är, hur hans hjärtelag är, hur han kan vara mot sina barn;

HAN ÄR MIN ALLDELES UNDERBARE OCH EXTRAVAGANTE FAR, OCH GUD!


"Idel goda gåvor och fullkomliga skänker kommer ner ovanifrån, från himaljusens Fader, i vilken ingen förändring sker, och ingen växling mellan ljus och mörker"

Jak 1:17

Tack min egen äkte Far!